Reklamace je dnes už jen póza

15. 09. 2016 10:05:52
Snažím se vyhýbat reklamacím. Vím z praxe, že ne vždy za nespokojeností zákazníka může být prodejce. Je spousta výrobků či služeb, kde důvodem reklamace je víc subjektivní pocit než reálný problém.

Zároveň jsem se v životě již několikrát setkal se zamítnutím reklamace a proto se snažím tyto situace nevyhledávat. Jsou nepříjemné pro všechny strany.

Dnes a denně jsme masírováni reklamou o tom, že máme právo na reklamaci zboží či služeb. Po dlouhé době jsem i já byl hned dvakrát na straně nespokojeného zákazníka. Moje čerstvá zkušenost je bohužel velice negativní.

Koupil jsem si kvalitní péřovou bundu v jednom nejmenovaném sportovním obchodě v centru Prahy naproti Masarykovu nádraží. Zaradoval jsem se z dobrého a rychlého nákupu (jsem běžný chlap, nesnáším nakupování). Bundu jsem měsíc pravidelně nosil. Vypral jsem ji podle návodu. Bohužel po usušení ztratila úplně funkčnost (peří v některých částech se ztratilo). Šel jsem tedy bundu reklamovat. Co mě zarazilo hned v obchodě byl reklamační specialista. Člověk, který vyřizuje jen reklamace? V obchodě o pěti lidech to o něčem asi svědčí. Řekl jsem mu svůj příběh s kvalitní bundou. Rychlá reakce: „Špatně jste bundu po vyprání sušil!“ Odkud ví, jak jsem bundu sušil? Nesouhlasil jsem s jeho tvrzením a podepsal jsem reklamační protokol. Po měsíci mám bundu zpět. Reklamace zamítnuta: „Výrobek jste špatně udržoval!“

Druhým případem je reklamace zájezdu u opět nejmenované cestovní kanceláře sídlící v Praze na Vinohradech. Rodiče mojí ženy si koupili zájezd do Bulharska. Čtyřhvězdičkový hotel s all inclusive měl být odměnou za jejich roční práci a měl být rájem oddechu. Měl být! Bohužel opak byl pravdou. Po návratu jsme sepsali jasné důkazy vedoucí k reklamaci. Žádali jsme pozitivní řešení. Cestovní kancelář však celou záležitost velmi rychle zamítla s odůvodněním, že důkazy jsou příliš obecné a naše stížnosti jsou tvrzením proti tvrzení hotelu. Je tedy normální, když na dovolené máte pokoj, ve kterém jsou dveře do jiného pokoje a ty dveře nejsou z vaší strany uzamykatelné, ba dokonce zprvu odemčené? Je běžné, že si musíte prvně uklidit stůl, když jdete na jídlo, které je maximálně třikrát denně? Jedete na zájezd typu all inclusive a při první nespokojenosti se dozvíte na místě, že jste v programu all inclusive light. Co to je?

Nedokáži si představit, že se na nás obrátí nespokojený klient a já mu suše odpovím „reklamace zamítnuta.“ Ba naopak. Všem klientům se věnujeme s nadstandardní péčí a vždy se snažíme pro ně najít optimální řešení. Ptám se tedy na závěr: je reklamace výrobků či služeb standard? Standard, který má řešení – nebo je to už jen póza?

Autor: František Boudný | čtvrtek 15.9.2016 10:05 | karma článku: 18.46 | přečteno: 887x

Další články blogera

František Boudný

Advent v New Yorku byl fajn. Ale nakonec jsme rádi doma

Už dlouho jsem nic nenapsal, tak jsem si řekl, že dám na papír předvánoční cestu s rodinou do New Yorku. Výlet jsme si vymysleli už dávno a toto léto si to definitivně potvrdili.

17.12.2023 v 11:34 | Karma článku: 20.51 | Přečteno: 683 | Diskuse

Další články z rubriky Ekonomika

Tomáš Flaška

Někdo tady lže

Prezident Pavel svolal schůzku opozice a koalice ohledně důchodové reformy. Záslužný čin. Nepamatuji, že by některý z jeho dvou předchůdců zkusil něco podobného. A o tom má prezidentská funkce být.

29.3.2024 v 9:13 | Karma článku: 24.90 | Přečteno: 451 | Diskuse

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.66 | Přečteno: 599 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.83 | Přečteno: 913 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 35.00 | Přečteno: 1593 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 498 | Diskuse
Počet článků 29 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1672

Zkušený „lovec hlav“, od roku 2008 pracuje jako ředitel ve firmě Předvýběr.CZ, kterou spoluvlastní. Je absolventem Slezské univerzity v Opavě a Univerzity J. A. Komenského v Praze. Má rád cyklistiku a běhání, fandí filmu, divadlu a mladoboleslavskému florbalu.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...